کوفته تبریزی
ساعت ۱٠:۱۳ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/۱٢/۱٢  کلمات کلیدی: غذای اصلی ، کوفته


مواد لازم

گوشت چرخ کرده................................ 250 گرم

برنج پخته ........................................ نصف پیمانه

لپه پخته .......................................... نصف پیمانه

سبزی معطر ..................................... 100 گرم

پیاز  ................................................ یک عدد کوچک

تخم مرغ .......................................... 1 عدد

آرد نخودچی ...................................... 1 قاشق غذاخوری

توضیحات:

از بین موادی که نوشتم پیاز برای سس کوفته است.... واسه خود کوفته نیست....

برنج رو از برنجی که وعده پیش پختیم برمی داریم.... کلا برنج باید پخته شده باشه.... نه این که تازه بذاریم بپزه و آبدار باشه..... مثلا برنجی که به صورت کته یا آبکش پخته شده و هیچ آبی نداره برای کوفته مناسبه... البته من تا حالا فقط از کته استفاده کردم... خب راحت تر اینه که از برنجی که از وعده قبل مونده برداریم....

برای لپه هم همین طوره... پخته شده اش باید نصف پیمانه باشه.... لپه ای که من استفاده کردم یک چهارم پیمانه باید بپزم تا پخته شده اش نصف پیمانه بشه.... بعد این که پخت هم باید بذاریم کاملا آبش بره....

سبزیجات معطر هم من از سبزی کوفته آماده استفاده کردم.... میشه از سبزیجات معطر خشک شده هم استفاده کرد....

کلا هیچ کدوم از مواد کوفته نباید آب داشته باشن.... رعایت این نکته برای انسجام کوفته خیلی مهمه....

میشه برنج و لپه رو دوبرابر هم کرد.... من چون پرگوشت دوست داشتم این نسبت مواد رو استفاده کردم....

------------------------------------------------------------------------------------

طرز تهیه:

1-  همه مواد کوفته (برنج، گوشت چرخ کرده، لپه و سبزی) رو داخل یه ظرف می ریزیم:

 و ورز می دیم... این جا فعلا گوشت کوب الکی تو عکس افتاده!!! نیشخند

2-  حالا باید مواد کوفته رو که ورز دادیم، با گوشت کوب خوب بکوبیم.... اسم کوفته از همین جا میاد.... یعنی غذایی که موادش کوبیده میشن... این یه نکته خیلی خیلی مهم تو انسجام کوفته است که کوفته وا نره..... عکسا به ترتیب این تغییر رو نشون می دن.... 

3-  بعد این که مواد رو خوب کوبیدیم، نمک و فلفل و ادویه و زردچوبه رو بهش اضافه می کنیم و هم می زنیم:

بعدش هم اون یه دونه تخم مرغ و آرد نخودچی رو اضافه می کنیم.... حتی اگه آرد نخودچی رو هم اضافه نکنیم این کوفته به خاطر کوبیده شدن موادش وا نمی ره.... ولی محض احتیاط یه قاشق آرد هم توش می ریزیم.... تخم مرغ و آرد با چند برابر شدن مواد چند برابر نمی شن.... مثلا اگه مواد رو 4 برابر کردیم (1 کیلو گوشت و ...) دو تا تخم مرغ بزنیم بسه ... لازم نیست 4 تا تخم مرغ بزنیم.... من این جا یه تخم مرغ کوچولو زدم توش...

4-  خب دیگه باید کوفته ها رو درست کنیم.... کوفته تبریزی باید بزرگ باشه! اما من خودم دفعات اولی که می پختم تا یاد بگیرم کوچولو می کردم کوفته ها رو... یه چیزی باید در هسته کوفته قرار بگیره.... مثل خرما، آلو، تخم مرغ، گردو، قارچ و ... البته این موضوع دلخواهیه ها.... میشه اصلا هیچی نذاشت.... من از دو تا قارچ کوچولو استفاده کردم:

بعدش کوفته ها رو دور این هسته شکل می دیم.... از این مواد دو تا کوفته به دست اومد:

5- میریم سراغ درست کردن سس کوفته.... پیازی که تو مواد لازم داشتیم و خلال شده بود رو سرخ می کنیم.... رسما پیازداغ درست می کنیم! مژه

همزمان تو یه قابلمه آب می ریزیم (به اندازه نصف ارتفاع کوفته ها!) و می ذاریم جوش بیاد.... و توش رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل، ادویه و زردچوبه می ریزیم.....ربش باید زیاد باشه تا سسمون غلیظ بشه... وقتی پیازداغ هم درست شد اون رو هم می ریزیم تو مواد سس:

نکته ای که تو این قسمت داریم اینه که حواسمون باشه سس کوفته شور و تند نشه زیاد.... چرا؟ چون سس کوفته قراره بجوشه و هی غلیظ تر میشه.... پس اگه این جا حتی نمک و ادویه اش اندازه هم باشه بعدا شور و تند میشه.... پس یه جوری نمک و ادویه و اینا رو تنظیم می کنیم که بعد از جوشیدن و غلیظ شدن سس، متعادل باشه.....

6- وقتی سس کوفته به جوش اومد کوفته ها رو آروم می ندازیم توش.... این نکته هم برای انسجام و وا نرفتن کوفته ها مهمه..... سس باید در حال جوش باشه که کوفته رو توش بندازیم....

اولش سس به خاطر سرد بودن کوفته ها از جوشیدن می افته.... صبر می کنیم تا دوباره جوش بزنه، بعد زیر قابلمه رو کم می کنیم و می ذاریم آروم آروم کوفته ها بپزن.... حدود 45 دقیقه زمان می خواد تا بپزه....

7- و دیگه کوفته های بسیاااااااااااررر خوشمزه مون آماده هستن.... میریم که عکس بندازیم ازشون!!!! زبان

پدرپادشاه در حالی که من داشتم از کوفته ها عکس می گرفتم، اومده بود وایساده بود می گفت کوفته ها عمومی هستن یا خصوصی؟؟خنده

که من اولش طبق مرض همیشگی که دوست دارم اذیتش کنم، گفتم خصوصیه!!!اوه  ولی آخرش اعتراف کردم که خصوصی نیست و براش کوفته ریختم..... این دفعه خیلی راضی بود از کوفته هام خجالت

 البته دفعه پیش هم خوب شده بود کوفته هام... ولی دفعه های اول و دوم زیاد جالب نمی شد.... مخصوصا اون دفعه ای که به توصیه یه نفر موادش رو چرخ کرده بودم و کامل آب انداخته بود و اووووووففففففف یه وضعی شده بود....سس کوفته شده بود پر از برنج!!! ساکت

------------------------------------------------------------------------------------

نکات رژیمی:

کوفته به خاطر داشتن برنج کربوهیدراتش بالا میشه.... اما اگه بخوایم رژیمیشو درست کنیم، کافیه برنج رو ازش حذف کنیم و لپه اش رو هم کم کنیم.... و یه غذای رژیمی خوشمزه داشته باشیم....

-------------------------------------------------------------------------------------------

نکات آشپزی:

- کوبیدن مواد کوفته برای وا نرفتنش خیلی خیلی موثره.... اینو از مادربزرگ عروس خانمی یاد گرفتم قلب

-  سس کوفته باید به جوش بیاد بعد کوفته ها رو توش بندازیم

- مواد کوفته نباید آب داشته باشن... اصلا!

- بهتره که از برنج پخته شده وعده قبل برای کوفته استفاده کنیم.... راحت تره! و حتما برنجمون باید به روش کته یا آبکش پخته باشه که آب نداشته باشه.... ولی من تا حالا فقط از کته استفاده کردم.... لپه رو هم باید بذاریم آبش بره بعد استفاده کنیم....

- حواسمون به نمک و ادویه سس کوفته باشه.... اولش باید مقداری نمک و ادویه بریزیم که بعدا که سس غلیظ شد متعادل باشه.... یعنی اولش که درستش می کنیم کم نمک تر از حد معمول باید باشه.....

------------------------------------------------------------------------------------------

حق کپی:

تلاش های خودم! با استعانت از بزرگترهای فامیل برای یافتن نکات وا نرفتن کوفته!!! یول

اگه بدونید دو سه بار کوفته پختم تا فهمیدم باید دقیقا چی کار کرد.... اصطلاحی که پدرپادشاه در مورد انسجام کوفته میگه اینه که اگه از بالا پرتش کنی تو بشقاب نباید وا بره.... اگه بندازیش بالا نباید وا بره.... اگه از این ور سفره واسه یه نفر تو اون ور سفره پرتش کنی نباید وا بره!!! و امروز بالاخره کوفته های من دقیقا همین شد... جلوی پدرپادشاه از ارتفاع بیست سانتی  پرتش کردم تو بشقاب و وانرفت.... دیگه ترسیدم بندازمش بالا سمت سقف نیشخند